5 Soruda KVKK

5 Soruda KVKK Nedir?

Mobil uygulamaların kişisel verileri paylaşması haberleri ile adından sıklıkla bahsettiren KVKK, 2016 yılında kabul edilip resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Peki, KVKK nedir? Hangi amaçlar için kullanılır? Bu kanun kimleri kapsar?

1) KVKK Nedir?

Açılımı Kişisel Verilerin Korunma Kanunu olan KVKK, kişilerin özel ve hassas bilgilerinin firmalar tarafından kullanılmaması için düzenlenen bir kanundur. Bu kanun ile kişisel veriler başka bir kişi ya da kişiler asıl veri sahibi tarafından onaylanmadıkça işlenemez ve kişinin temel hak ve özgürlükleri ihlal edilemez. Kamu ya da özel kurum ve kuruluşları, veri toplamak amacıyla kişinin bilgilerini kaydedebilir.

2) KVKK Amacı Nedir?

KVKK, internet kullanıcılarının verilerini kişilerin özel hayatlarını, hak ve özgürlüklerini ihlal etmeden, kötü bir amaç için kullanmadan mal ve hizmetlerin dağıtımı ve pazarlanması için toplanmaktadır. Böylece herhangi bir internet sitesine giriş yapan bir kişinin verileri kaydedilerek bir sonraki girişinde o kişinin önceki seçimlerine göre bir deneyim yaşaması sağlanmaktadır. Kişisel verilerin kötü amaçla kullanılmaması ve kişileri korumak için Kişisel Verilerin Korunma Kanunu bulunmaktadır. 

3) KVKK Kimleri Kapsar?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kişisel verileri kullanılan gerçek kişileri, bu verileri otomatik olarak ya da otomatik olmayacak şekilde işleyen gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır. Kişisel verileri kullanılan gerçek kişiler bu kapsamda yer alırken, kişisel verileri işlenen tüzel kişiler bu kapsama dahil değildir. Herhangi bir şekilde kişisel veri kaydeden ve işleyen tüm özel ya da kamu kuruluşları da bu kapsam içerisinde yer almaktadır.

4) Kişisel Verilerin Otomatik Olarak İşletilmesi Nedir?

KVKK içerisinde bu konuya dair bir tanım bulunmamaktadır. Ancak, KVKK resmi sitesinde yer alan bilgilendirmeler içerisinde verilerin otomatik olarak işlenmesine dair açıklamalar yer almaktadır. Otomatik olarak işlenme durumu için bilgisayar, telefon gibi işlemci sahibi olan cihazlar tarafından yapılan faaliyetler örnek gösterilirken, otomatik olmayan işlenme durumu için insan müdahalesi ile gerçekleştirilen manuel faaliyetler örnek gösterilmektedir. 

5) Özel Nitelikli Kişisel Veri Nedir?

KVKK’nın temel amaçlarından biri kişilerin haklarını korumaktır. Özel nitelikli kişisel verilerin de bu kanun ile birlikte korunması amaçlanır. Bu verilerin başka kişiler tarafından bilinmesi kişiye sosyal anlamda problem yaşatabilir. Özel nitelikli kişisel verilerin tamamı bu kanun içerisinde yer almaktadır. Bu verilere ırk, din, sağlık gibi bilgiler örnek gösterilebilir.

Kişisel verilerin özel ya da kamu kuruluşları tarafından kanuna uygun bir şekilde işlenmesi gerekmektedir. Kişilerin hak ve özgürlüklerini ihlal etmeden, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun şekilde işlenen veriler, şirketlerin internet sitelerini müşterileri için özelleştirilmesine ve siteye yapılan ziyaretlerden sağlıklı bir şekilde faydalanılmasına yardımcı olur. 

Mükellef ile Şirketinizi Güvenle Kurun!

Mükellef şirketinizin tüm kuruluş aşamaları kolay bir şekilde tamamlayabilmenizi sağlarken şirketinizin finansal süreçlerinde de sizlere destek olur. Şirketinizin kuruluşu ve yönetilmesi konularında Mükellef’in sunmuş olduğu hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Şirket kuruluşu, vergisel işlemler, Online Ön Muhasebe Programı, e-Dönüşüm hizmeti gibi tüm süreçlerde sizlerin her zaman yanındayız! Daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

New call-to-action


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: